Petrol'de bu hafta denge bozulabilir...
Yatay seyrine devam eden petrol fiyatları Perşembe günü ABD’de artan korona virüs vakaları ile sert düşüş ardından Cuma günü ümit verici COVİD-19 ilaç haberleri ve EIA’nın destekleyici talep raporu ile yeniden yükseldi ve 40.00 dolar civarında seyrine devam ediyor.
Petrol talebinin artması (fiyatının artması) doğrudan COVİD-19 ile savaşın ne kadar başarılı olacağına endeksli. IEA’ya göre pandemi henüz kontrol altına alınmış değil ama bir yanda ilaç ya da aşı konusunda gelişmelerin petrol talebini artıracağı bekleniyor. 2020 yılında günlük 400.000 varil talep artışından bahsediyor ki bu rakam küresel talebi 92.1 milyon varile taşır. 2021 için beklentiler günlük tüketimin 97.4 milyon varil olacağı yönünde oldukça iyi bir beklenti. Buna ilave olarak, Çin ve Hindistan başta olmak üzere küresel ekonomide toparlanma öngörüyor. Ancak, talep artış beklentisine karşı ABD üretiminin de artacağı ifade ediliyor. ABD üretimi günlük 10.5 milyon varile geriledikten sonra bu günlerde 11 milyon varil ile istikrarlı seyrediyor.
Arz yönlü gelişmeler petrol fiyatını desteklemeye devam ediyor. OPEC+ ülkelerin yanı sıra diğer üretici ülkelerin toplam arzı günlük 86.9 milyon varile gerileyerek aşırı stokların dengelenme sürecini hızlandırıyor. IEA’ya göre Libya yıl sonuna kadar günlük 0.9 milyon varil petrol üretebilir ama ülkede devam eden iç savaş ve petrol üretimini artırmak üzere alınan çeşitli tedbirlerin fayda sağlamadığını da unutmamak gerekir.
Petrol fiyatı için anahtar soru, korona virüs vakalarındaki artışın küresel ekonomik talebini azaltıp azaltmayacağı meselesi. Eğer pandemi nedeniyle ekonomik faaliyetlerin azalması devam ederse Perşembe günü olduğu gibi petrol fiyatında satış baskısı artacaktır ama pandemi endişelerinin azalması bir süredir devam eden 40.00 dolar civarında yatay süreci devam ettirecektir. Petrol fiyatının 40.00 dolar üzerinde işlem görmesi ve yükselme trendini devam ettirebilmesi için önemli katalizör etkisi yapacak ilave pozitif gelişmelere ihtiyacı olacaktır. Haftalardır dar bir aralıkta işlem gören petrol fiyatlarının kısa süre içinde bu aralık dışında işlem yapma olası şaşırtıcı olmayacaktır.
Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 7796 kontrat azalarak 576541 kontrata geriledi.