Küresel talep beklentiyi karşılamıyor...
WTI petrol fiyatları hafta başında toparlanma çabaları yine sonuç vermedi ve petrol fiyatı 40.00 dolar etrafında adeta 'yatırımcıları uyutmaya' devam ediyor. Geçen haftanın EIA raporu ile açıklanan olumsuz stok rakamları yükselme momentumu üzerine beklentilerini frenledi. Şu haliyle petrol fiyatları COVİD-19 endişesinin devam etmesi ve talep yönlü iyileşme beklentileri arasında sıkışık seyrine devam ediyor.
Geçen hafta kısa vade için bir beklenti tanımının zor olduğunu ama WTI petrol fiyatının haftalardır sıkıştığı dar işlem aralığını yukarı yönde kırması için piyasa temel verilerine ilişkin katalizör etkisi yapacak bir yada birkaç veri gerektiğinden bahsetmiştim. Örneğin, OPEC + üretici ülkelerin kısıtlama programlarında başarı ile stoklarda hatırı sayılır bir gerileme olup olmamasının yön tayin edici joker kart olarak görülmesi gibi ama bu konuda belirgin bir açıklama yapılmadı, yerine talep yönlü endişeler manşet oldu.
Başta Asya olmak üzere küresel talep daha önce beklendiği gibi bir türlü güçlenemiyor. Özellikle, koronavirüs önlemleri ile ilk normalleşen Çin petrol talebi hala beklendiği seviyede değil. Bloomberg’in raporuna göre Rusya, Birleşik Arap Emirliği (UAE) ve Irak Asya pazarında fiyat indirmek durumunda kaldılar. Asya petrol talebinde azalma petrol trader’ları için baş ağrısı. Şu an WTI petrol fiyatı dolar endeksindeki gerileme ile 41.50 dolar kritik direnç altında işlem görüyor. Ayrıca, Rusya merkez bankası petrol ihracatı ve gelirlerini korumak amacıyla PEMEX (Meksika kamu petrol şirketi) gibi olası bir petrol şokuna karşı ciddi bir hedge programını uygulamaya sokmak istiyor. Bu uygulamanın hayata geçirilmesi petrol fiyatına ilave satış baskısı anlamına gelecektir.
Petrol piyasalarında analitik veriler; fonların ve rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin haftalık net uzun pozisyonları 13.544 kontrat artarak 590.325 kontrata yükseldi.