Çin virüs vaka sayısında artış petrolü rahatsız ediyor...
2020 yılında Dünya ekonomisi Mart ayından sonra birçok ülkede kapalı duruma geçerken virüsün çıkış noktası Çin için durum farklıydı. Çin Nisan ayı ile ekonomisini kademeli olarak açtı ve yılın geri kalanında artan emtia talebinde başı çekti. Ülkenin 2020 yılı ham petrol ithalatı günlük ortalama 10.85 mio varil ile 2019'un yüzde 7.3 üzerinde gerçekleşti. Sadece 2019 değil son 10 yılın en yüksek seviyesi olan bu rakam görünür bir talep artışının ifadesi. Doğalgaz ithalatınının da benzer şekilde 2019 yılına kıyasla yüzde 5.3 ithalat artışı ile gerçekleştiğini görüyoruz.
En büyük petrol tüketicilerinden biri olan Çin'de son dönemde artan covid-19 vaka sayısı 2021 yılına ilişkin talep artışı beklentisini törpülüyor. Mevcut durumda toplam virüs vaka sayısı 200'ü geçmediği için kontrol altında ancak Çin'in çeşitli bölgelerinde yeni koronavirüs vakalarının bulunması ile senaryo negatife dönebilir. Ülkenin 1.4 milyardan fazla nüfüsüna göre 200 sayısı küçük bir sayı olmasına rağmen bu taraftaki gelişmeler kısa vadede petrol piyasası üzerinde etkili olacaktır. Günlük koronavirüs vakalarının sayısı hızlı bir şekilde artmaya başlarsa, petrol kendisini ek bir baskı altında bulacaktır.
Çin virüs vaka sayısı ve talep tarafındaki beklentiler dışında kısa vadede piyasa fiyat hareketi üzerinde haftalık stok değişim rakamları etkili olmayı sürdürecek. Geçtiğimiz hafta API stokları 2.6 milyon varil artarken EIA ham petrol stokları haftalık 4.4 milyon varil artışa işaret ediyordu. Bu noktada, ham petrol stokları beş yıllık ortalamanın yaklaşık yüzde 9 üzerinde ve onları normal seviyelere yaklaştırmak için yapılacak çok iş var. Bir başka açıdan bakıldığında ABD'de günlük petrol üretimi 11.0 milyon varil seviyesinde kaldı. Baker Hughes Rig Count raporları, petrol için sondaj kulesi sayısının artmaya devam ettiğini, ancak artan çalışma teçhizatı sayısına rağmen yerli petrol üretiminin değişmediğini gösterdi. ABD petrol üreticileri yüksek fiyatlara rağmen talep tarafındaki gelişmeleri dikkate alarak üretimi artırma konusunda temkinli davranıyor. Ham petrol stoklarında artışa rağmen, yerli petrol üretiminin istikrarlı seviyesi stok verilerinin olumsuz etkisini telafi edebilir.
Bir başka takip edilmesi gereken ABD'de ek teşvik paketi için onay ararken Biden yönetiminin karşılacağı zorluklar olabilir. Ocak ayında OPEC ve Suudi Arabistan'ın Şubat ve Mart ayların günlük üretimi 1 milyon varil kısma kararı petrol fiyatlarında yükselişi destekledi. Ancak, ABD'in yapmayı planladığı ek teşvikler ve emtia piyasasına reflasyonist etkisi uzun vadeli görünüm için daha önemliydi. Geçtiğimiz hafta emtia piyasasındaki fiyat hareketlerine bakıldığında reflasyon fiyatlamasının sorgulanmaya başlandığını ve yükselişlerin yerini aşağı yönlü düzeltmelere bıraktığını görüyoruz.