Ham petrol yükselişin devamında zorlanıyor...
Geçtiğimiz haftayı çoğunluk ile yükseliş eğiliminde geçiren WTI ham petrol fiyatları haftanın son işlem gününde Dolar Endeksinde yükseliş ve Dünya genelinde covid-19 sayısında artışın etkisi ile gerileyerek 63.58 dolar/varil seviyesinde kapanış yaptı. Asya’da Hindistan mutandı ve rekor seviyelerde vaka sayısı ile ülkenin akaryakıt talebinin gerileyeceği beklentisi var. Bu durum Japonya’nın zayıf petrol ithalat rakamı eklenince piyasanın uzun pozisyon kapama yönündeki eğilimini gözlemledik. Japonya hükümeti tarafından açıklanan verilerde Japonya Mart ayı petrol ithalat rakamı bir önceki yılın aynı ayına göre %25 düşüş ile günlük 2.34 milyon varil oldu.
Haftalık stok değişim rakamlarına bakıldığında ham petrol stoklarında sadece 90 bin varillik artış gerçekleşti. Rafineri ürünler tarafındaki değişimin de fuel oil dışında piyasayı etkileyecek büyüklükte olmadığını gördük. Cuma günü açıklanan Baker Huges rakamlarına göre ABD’de ham petrol üretimi yapan tekno kuyu sayısı 1 düşüş ile 342 olurken doğalgaz üretimi yapan tekno kuyu sayısında 2 şirketin üretime katılımı gerçekleşti. Kısa vadede piyasa etkisi olan haftalık stok değişim rakamları ve tekno kuyu sayısı piyasa hareketinde etkili olacak türden değildi. ABD’de yükselen petrol fiyatlarına rağmen sondaj kuyu sayısındaki artışın limitli oluşu ve ABD üretiminin günlük 11 milyon varil etrafında seyretmesi pozitif denebilir. Öte yanda OPEC dışı ülkelerde Rusya’nın günlük petrol üretiminin Mart ayına göre %1.9 artış ile 10.46 milyon varil seviyesine yükseldiğini gördük. Şubat-Nisan döneminde OPEC+ toplantısında Rusya ve Kazakistan’a üretimi artırmak için kota tahsis edilmişti. Şubat ve Mart aylarında günlük üretimin 65 bin varil artıran Rusya’nın Nisan ayı üretim artışı 160 bin varil olarak gerçekleşti.
Arz tarafındaki önemli oyunculardan olan İran konusuna gelince yapılan açıklamaların görüşmelerin iyi gittiği söylenirken ilerlemenin yavaş olduğuna dikkat çekiliyor. Son gelen haber akışında ABD’nin bireylere olan yaptırımları konusunda anlaşma sağlandığı yönünde haber akışı var. İran ve uluslararası toplumun önde gelen ülkeleri arasındaki nükleer anlaşma müzakereleri bir iki haftada sonuçlanacak gibi değil. Buna rağmen anlaşma durumunda İran üretiminde kademeli artış son yıllarda piyasayı dengede tutmak için büyük çaba sarf eden OPEC ülkelerini zora sokabilir. OPEC+ Mayıs-Ağustos aylarında artması muhtemel petrol talebini düşünerek günlük 2 milyon varile çıkacak bir üretim artışı planlıyor. Ancak halen Hindistan başta olmak üzere salgın endişesi sürerken ve ABD’de bile vaka sayısında limitli de olsa artış olurken kartel üretim artışı konusunda temkinli olabilir. ABD üretiminin günlük 11 milyon varil civarında olması ve artmaması OPEC’in artış kararı vermesini kolaylaştırabilir. Buna rağmen asıl olan mevsimsel etki ile beklenen talep artışının emarelerini görmek olacaktır.