WTI Ham Petrol 70 dolar/varil üzerine yerleşebilecek mi?
Geçtiğimiz haftanın başlığı talep tarafında iyileşme rakamlara dökülüyor iken petrol piyasası tam da bu başlığı hak eder şekilde yükseliş eğilimini sürdürüyor.
ABD haftalık stok değişim rakamlarında düşüş günlük bazda petrol talebinin arttığını işaret eden diğer veriler ile talep sıkışıklığı piyasanın gündeminde ilk sırada yer alıyor. Geçtiğimiz hafta yapılan OPEC+ toplantısında kartel Haziran ve Temmuz aylarında öncesinde planladığı gibi üretimi artırıyor. Bu koşullarda önümüzdeki aylarda arz tarafı yukarı giderken ABD içinde ve küresel olarak yaz aylarında pik yapması beklenen talep petrol piyasasını dengeleyecek. Haziran ayında İran ile Uluslararası toplumun arasında yapılması planlanan nükleer anlaşma ihtimaline gelince OPEC+ şimdilik bu konuyu tehdit olarak görmek istemiyor. Ancak aylık toplantıların yapılacak olması ile İran petrol arzının piyasanın dengelerini bozacağı senaryoda kartelin yaz aylarında planladığı üretim artış miktarını gözden geçireceğini anlıyorum.
Son açıklana raporlara göre İngiltere, Amerika ve İspanya’da ulaşım istatistikleri pandemi öncesi seviyeye dönerken hava yolu ulaşımı ve otel rezervasyonlarının arttığı görülüyor. Önümüzdeki haftalarda benzin ve rafineri ürünlerde talebin artacağını ve rafinerilerin kapasite kullanım oranlarının yükseleceğini söyleyebilirim. Bu senaryoda mevsimsel etki ile benzin stoklarında artan talebin üretim üstünde olacağı ve stokların gerileyeceği bir dönem bizi bekliyor. Son açıklanan Uluslararası Enerji Piyasası (EIA) raporuna göre ham petrol stoklarının geçen sene aynı dönemin 53 milyon/varil altında olduğunu hatırlatalım.
Petrol fiyatında yukarı yönlü hareketi besleyen tüm bu gelişmelere bakarken her zaman olduğu gibi negatif olasılıkları da değerlendirmeden geçmeyelim. Küresel aşılama sürecinde yavaşlama ihtimali ve ABD ile İran arasında yakın zamanda sürpriz bir anlaşma olarak özetlenebilir. Arada bölge ve ülke bazında vaka sayısında artışlar görülebilir. Öte yanda 2015 yapılan nükleer anlaşmanın Trump döneminde askıya alınması sonrasında bankacılık ve petrol endüstrisinde ağır yaptırımlara maruz kalan İran ekonomisi bu kez eline geçen fırsatı değerlendirip masadan anlaşma ile kalkmakta istekli görülüyor. Bir anlaşma dahilinde muhtemelen ABD öncesinde olan yaptırımları kademeli olarak kaldıracak. Ancak her durumda İran’ın nükleer anlaşmaya geri dönmesi İran’ın petrol arzı ve ihracatında kademli de olsa artış anlamına geldiğinden ham petrol piyasasında satışları tetikleyebilir. Yine de bu tarz gelişmelerin yaz aylarında zirve yapması beklenen petrol talebi ile ana yükseliş trendini bozmayacağını söyleyebilirim.
Bütün bu veriler ışığında 70.00 dolar/varil sınırında ham petrol fiyatları ve 2.20 dolar benzin fiyatı ile fon alımlarının enerji piyasasına döndüğü ortamda fiyatlarda yükselişin devam edeceğini düşünüyorum.