Petrol piyasasında eşi görülmemiş soğuma...
18 Temmuz tarihinde OPEC+ öncesinde yaşadıkları tıkanıklığı çözmek için bir araya geldi ve bu kez sonuç çıktı. Ham petrol piyasası OPEC+ ın Eylül 2022’ye kadar günlük 5.8 milyon/varil olan üretim kesintisini kademeli olarak kaldırmak üzere anlaşmaya vardığı haberi ile başladı.
13 üyeli örgüt arasında üretim politikaları konusunda daha öncede anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Ancak yakın müttefik olarak bilinen Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudiler arasında 15 güne uzayan anlaşmazlığa piyasalar ilk şahit oldu. OPEC yaptığı açıklamada, OPEC+ olarak bilinen grubun petrol arzında koordineli artışların Ağustos ayında başlayacağını duyurdu. Genel üretim, bu noktadan itibaren aylık bazda günde 400.000 varil artacak. Uluslararası Enerji Ajansı, bu yılın ikinci yarısı için günlük 1,5 milyon varillik bir açık tahmin ediyor ve bu da kademeli OPEC arz artışına rağmen sıkı bir pazara işaret ediyor.
Abu Dabi, ham üretim için kendi “temel çizgisinin” - OPEC tarafından üretilebildiği kabul edilen maksimum hacim - yükseltilmesini talep etmişti çünkü bu rakam daha sonra grubun üretim anlaşmalarına göre takip etmesi gereken üretim kesintilerinin ve kotaların boyutunu belirler. . Üyeler taban çizgisinden aynı yüzdeyi kestiler, bu nedenle daha yüksek bir taban çizgisine sahip olmak BAE'ye daha büyük bir üretim kotası sağlayacaktır. BAE'nin petrol üretimi için taban çizgisi, başlangıçta talep ettiği bildirilen 3,8 milyonun altında olmasına rağmen, günde 3,16 milyon varilden günde 3,5 milyon varile yükseltilecek. Suudi Arabistan'ın taban çizgisi günde 11 milyondan 11,5 milyon varile çıkarılacak. Anlaşma sonrasında Birleşik Arap Emirliği OPEC ittifakının kararlı bir üyesi olmaya devam edeceğiz açıklaması ile memnuniyetini dile getirdi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak Suudi Enerji Bakanı Abdülaziz bin Salman’a söylediğiniz her şeyi desteklemeye hazırız mesajı ile Suudi Arabistan OPEC+ ittifakı içinde lider rolünü teyit etti.
Öncesinde pozisyonlanma anlamınsa aşırı alım bölgesinde olan ham petrol piyasası OPEC+ anlaşma haberi yanında artan virüs vaka sayısı ve yükselen ABD Doları ile 19 Temmuz seansında yüzde 7 geri çekildi. 20 Temmuz seansını en düşük 65.21 dolar/varil gören WTI ham petrol fiyatları haftayı 72.07 dolar/varil seviyesinde kapattı. Asya’dan Avrupa’ya hızla yayılan delta varyantı ham petrol piyasasında uzun pozisyon kapama faaliyetini tetiklemiş görünüyor. Öte yanda yine Delta varyantı etkisi ile küresel hisse senedi piyasalarında satışlar ve güvenli para birimi özelliği ile yükselen ABD Doları ve emtia baskısı hafta içinde satışı hızlandıran faktörler arasında yer aldı. Petrol boğaları, nispeten güçlü bir küresel ekonomide son sekiz ayın yedisinde kazanç sağladıktan sonra şimdi toparlanmanın pek çok kişinin beklediği kadar istikrarlı olmayacağı endişesine kapıldı.
Sonuç olarak, vaka sayısında artış nedeniyle olası talep yıkımı hakkında dünden daha fazlasını bilmiyoruz. Virüsün yayılma şekli, koşulların iyileşmeden önce daha da kötüleşmesini getirecek ise öncesinde talep artışını satın almış olan ham petrol piyasası bir süre 65.00-75.00 dolar varil arasında zaman harcayabilir.