OPEC mevcut üretim artış politikasını savunuyor...
14 Ekim tarihinde açıklanan ABD haftalık stok değişim rakamlarına göre ham petrol stoklarında 6.1 milyon varil artış gerçekleşti. Sonbahar aylarında rafineriler için yavaş bir dönem ve üretimin hız kesmesi ile stoklarda yaşanan artış piyasa fiyatlamalarında dikkate alınmadı. Bir başka öngörü 80.00 dolar/varil üzerinde ham petrol fiyatı ile ABD’de tekno kuyu sayısının ve ABD üretiminin yükseleceği yönünde beklenti ve önümüzdeki haftalarda üretimin artışa geçtiğine şahit olabiliriz. Buna rağmen talep tarafındaki güçlü beklentiler ile ham petrol piyasası kısa vadeli geri çekilmeler yapmaktan bile kaçınıyor.
Geçtiğimiz haftalarda Dünya genelinde petrol, doğalgaz ve kömür arzına ilişkin sıkıntılar sık sık gündeme geldi. Büyük nüfuslu ülkeler kategorisinde olan Çin ve Hindistan bu durumdan negatif etkileniyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın OPEC üretimi daha fazla artırmalı çağrısı bu gelişmenin bir sonucuydu. Arz/talep dengesine göre güncel durumda az da olsa açık verilen piyasada mevcut durum üretici ülkelerin bütçe dengesini pozitife taşırken ithalatçı ülkeler için durum giderek kötüleşiyor.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz Bin Salman 14 Ekim Perşembe Moskova’da bir forumda OPEC+ ın petrol arzı konusunda müttefikleri ile yaptığı çabanın yeterli olduğunu belirterek daha fazla petrol üretimi artışı çabalarını reddetti. Bakanın açıklamalarına gör kartel Kasım ayında da üretimi 400 bin varil artırmakla yetinecek. Üretim artışı kademeli, aşamalı bir yaklaşım ile yukarı taşınacak. OPEC+ üreticileri Biden yönetiminin üretimi artırın telkinlerine boyun eğecek gibi görünmüyor. Doğalgaz piyasasında yüzde 500 kömürde yüzde 300 olarak devam eden süreçte fiyatlarda artış küresel bir sorun haline geldiğinde otoriteler enerji piyasasını bir sorun olarak görerek birlikte hareket edebilirler. Mevcut koşullarda o noktaya gelinmiş gibi işbirliği sağlanamıyor.
Enerji piyasasında toplu olarak yükselen fiyatların sorumluluğunu kimse üzerine almak istemiyor. Suudilere göre OPEC+ yapması gerekeni yapıyor aylık üretimi kademeli artırıyor ve fiyatlar arz/talebe göre belirleniyor. Ham petrol oynak bir emtiadır ve bu sefer oynaklık fiyatları daha da yükseltiyor. On sekiz ay önce oynaklık fiyatları aşağı çekiyordu. Bunun yanında fiyat değişimlerine göre ürünler arası kullanım alanlarının değişeceğini hesaba katmak gerekiyor. Örneğin yükselen fiyatlar ardından Jeneratörlerin doğal gazdan ham petrole geçişi söz konusu ise artan talep ile ham petrol fiyatları geçmiş 10 senelerde gördüğü çift haneli rakamları test etmek isteyebilir.