20 Temmız 17:30 | ABD DOE Ham Petrol Stokları Haftalık Değişim | - | 3.3 mio varil | ** |
Analitik verilere göre: 12 Temmuz haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı -7976 kontrat düşüş ile 354614 kontrat olarak açıklandı. İki hafta öncesinde fonlar 384 bin kontrat uzun pozisyon taşıyordu. Son dört haftada piyasada fonların yaptığı satış miktarı -29075 kontrat iken 52 haftanın düşük seviyesinde uzun pozisyon miktarı ile arada yaşanacak alış yönlü tepkiler yadırganmamalı. Bir önceki raporumuzda 30 Haziran OPEC toplantısı ve Rusya’nın Çin ve Hindistan’a iskontolu ham petrol satışının devam etmesi gibi birden fazla gelişme bir araya geldiğinde fiyatların bir süre daha yatay veya aşağı yönlü seyir içinde olacağını düşündüğümüzü belirtmiştik. Son iki haftada küresel ekonomik yavaşlama ve talepte geri çekilme ile satış yönlü eğilimin arada yaşanan alımlara karşı devam edeceğini düşünüyorum. Bu noktada kısa dönem arz yönlü sıkıntılar alış yönlü faaliyeti destekleyebilir ama kalıcı olacağı yönünde kuşkuluyum. İbrenin talebe henüz döndüğü ortamda küresel ekonomiye ilişkin endişeler geride kalmadıkça Mart ayı yüksek seviyeleri 2022 yılı için zirve olarak kalabilir.
Teknik olarak, 14 Temmuz tarihinde 90.56 dolar düşük seviyesini gören yakın vade ham petrol sonrasında yaşanan alımlar ile haftayı 97.59 dolar seviyesinde kapattı. Derinlik raporunda aşırı satım bölgesinde pozisyonlanma ile yeni haftada kabaca 100.00 dolar denemesi gelebilir. Ancak temel görünüm kısa vadede 100 dolar üzerinde kalıcılık sağlamanın zor olduğunu işaret ediyor. Mevcut koşullarda ham petrol fiyatları 100.00 dolar altında geçtiğimiz haftanın düşük seviyesi olan 90.50 dolar civarını tekrar test etmek isteyebilir.
Destekler: 94.50-90.50-97.00
Dirençler: 100.70-103.00-105.00
Analitik verilere göre, 12 Temmuz haftasının derinlik raporunda fon kısa pozisyon miktarı -2142 kontrat yükseldi ve piyasada net kısa pozisyon miktarı -94917 kontrata yükseldi. Son dört haftada vadeli ve opsiyon piyasasında fon kısa pozisyon miktarında toplamda -8805 kontrat artış gerçekleşti. Bir önceki raporumuzda Rusya’ya uygulanan ambargo Avrupa’nın doğalgaz arzına ilişkin endişeler ve düşük seviyelerdeki doğalgaz stoklarına rağmen düzeltme kaçınılmaz olunca fonlar gerekeni yapıyor görüşündeydik. Bu görüşümüze paralel olarak hedef 10 dolara yaklaştıkça doğalgaz piyasası ağırlaştı ve satıcıların kontrolüne geçti. Rusya Ukrayna savaşı başladığında fonlar -90 bin kontrat civarında kısa pozisyon taşıyorlardı. Şimdilerde taşınan kısa pozisyon miktarı -94917 kontrat ile aynı seviyelerde ve başa dönülmüş gibi duruyor. Buna rağmen doğalgaz piyasasının ham petrole kıyasla gelinen seviyelerde değer ifade ettiğini ve arz yönlü sıkışıklığı destekleyen haber akışına tepki verme potansiyelini koruduğunu söyleyebilirim.
Doğalgaz piyasası özelinde Rusya ambargoları ile arz tarafındaki sıkışıklık sürerken sıkı para politikaları ile artan talep yönlü endişeler enerji piyasası genelinde fiyatlara yön verdi. Doğası gereği enerji piyasası kritik eşiklerde verdiği abartılı tepkiler ile bilinir. Bu sert düşüşü destekler nitelikte doğalgaz stoklarında belirgin bir artış henüz görülmüyor. Ancak küresel olarak ekonomik verilerde yavaşlama emareleri var. Eldeki koşullar ile küresel ekonomiye göreceli iyimser bakış açısı satış trendini tersine çevirebilir.
Teknik olarak, 08 Temmuz ile başlayan haftada 5.32 dolar düşük seviyesini gören yakın vade doğalgaz fiyatları sonrasında yaşanan toparlanma ile geçtiğimiz haftayı 7.01 dolar seviyesinde kapattı. Doğalgaz piyasası artan resesyon endişesine rağmen temel verilerinden aldığı destek ile enerji ürün grubu içinde değer ifade ediyor olsa da genel satış eğiliminden bu piyasa da payını aldı. Yeni haftada 6.50 dolar üzerinde fiyatlama ile güçlenme sağlanabilir ve piyasa 8.00 dolar direncini test etmek isteyebilir.
Destekler: 6.00-5.50-4.60
Dirençler: 7.20-7.50-8.00