Bu hafta TCMB’nin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Çin Merkez Bankası (PBOC) ve Rusya Merkez Bankası (CBR) faiz kararlarını açıklayacak.
Fed'in şahin üyelerinin 100 baz puanlık faiz artışı yerine 75 baz puanlık artışın uygun olduğunu belirtmeleri sonrası 100 baz puan faiz artışı ihtimali gerilerken, artan risk iştahıyla küresel piyasalar kayıplarını haftanın son işlem gününde sınırlı da olsa telafi etti.
Yeni Zelanda'da ikinci çeyrekte tüketici enflasyonu yüzde 7,3 ile 32 yılın en hızlı artışını kaydetti.
Suudi Arabistan ile ABD arasında 18 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin petrol üretim kapasitesini günlük 13 milyon varile çıkaracaklarını açıkladı.
Petrol piyasasında yeni hafta yatırımcıların ABD Başkanı Joe Biden'ın Körfez ziyareti, resesyon endişeleri ve doların yükselmesine yönelik fiyatlamalarıyla temkinli başladı.
ABD enflasyonu Haziran’da yıllık yüzde 9,1 olarak rekor tazeledi. Özellikle Dolar endeksinde yaşanan güçlenme ve 108 seviyesinin üzerindeki seyir ile birlikte parite eşitlendi. Bu hafta takip edilecek ECB faiz kararı paritede önemli dalgalanmalara neden olabilir. Önceki günü ise dalgalı bir seyirle 0.72% yükselişle 1.0086 seviyesinden tamamladı. Bu ay faiz artırımına hazırlanan ECB hala FED'e göre oldukça yavaş kalması parite üzerindeki baskının devamını getirebilir.
Özellikle küresel çapta artan resesyon endişeleriyle birlikte ABD dolarına dönüşlerin son günlerde tekrardan hızlandığı takip ediliyor. Bu durum Euro üzerinde baskı oluşturmaya kısa-orta vadede devam edebilir. Dolar endeksinin tekrardan 105'in üzerine çıkması da bunun en önemli sinyallerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
ABD 10 Yıllık getirileri 2.95 seviyelerinde seyrederken. Dolar Endeksi ise 108.50 seviyelerinde dalgalanıyor.
Destekler: 1.0000-0.9900-0.9700
Dirençler :1.0150-1.0200-1.0350