Bugün veri gündemi yoğunken yurt içinde Dış Ticaret Dengesi verileri takip edilecek. Yurt dışında ise Almanya büyümesi Euro bölgesi enflasyon verileri ve ABD tarafında harcama verileri yakından izlenecek.
ABD’de büyüme verileri siyasi tartışma yarattı: Cumhuriyetçiler, Biden yönetimini ekonomiyi resesyona sokmakla suçlarken, Beyaz Saray ‘büyüme yavaşladı ama resesyon yok’ diyor. Wall Street vadelileri bu sabah bilançolar ve ABD daralma verisi sonrası iyimser Fed beklentileri ile yükseliyor. Asya ise Çin etkisiyle satıcılı.
ABD ham petrolü haftanın son işlem gününde 97 dolara yakın işlem görürken, Brent petrol de 107 doların hemen altında.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülke ekonomisinin resesyonda olmadığını, istihdam ve tüketici harcamalarının arttığını ve işletmelerin büyüdüğünü bildirdi.
BD Başkanı Joe Biden, ülke ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,9 daraldığına dair verilere ilişkin, 'ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonu düşürmeye çalışırken, ekonominin yavaşlaması sürpriz değil.' değerlendirmesinde bulundu.
Önceki işlem gününü 0.06% yükselişle 1.0197 seviyesinden tamamladı. ABD'nin teknik resesyona girmesiyle birlikte dolar küresel çapta güç kaybederken Euro üzerindeki baskı sınırlı da olsa azaldı. FED toplantısında 75 bps faiz artırım kararı alındı ve Powell'ın faiz artırım hızının yavaşlayacağına dair söylemleri ile Euro tepki yükselişi gerçekleştiriyor.
Özellikle küresel çapta artan resesyon endişeleriyle birlikte ABD dolarına dönüşlerin son günlerde tekrardan hızlandığı takip ediliyor. Bu durum Euro üzerinde baskı oluşturmaya kısa-orta vadede devam edebilir. Dolar endeksinin tekrardan 105'in üzerine çıkması da bunun en önemli sinyallerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
ABD 10 Yıllık getirileri 2.66 seviyelerinde seyrederken. Dolar Endeksi ise 105.86 seviyelerinde dalgalanıyor.
Destekler: 1.0150-1.0000-0.9900
Dirençler :1.0200-1.0350-1.0470