20.06.2025PİYASA RAPORU

Ekonomi Takvimi

Günlük Veri Takvimi

PİYASALARDA SON DURUM

GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER

Neyi Fiyatladık;:

-Küresel Piyasalarda belirsizlikler devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Euro Bölgesi ekonomisinin yüksek tarifeler, ticaret politikası belirsizliği ve jeopolitik risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti. ABD Başkanı Donald Trump ise, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’a yönelik sert eleştirilerini sürdürdü. Trump, faiz oranlarının ABD’de daha düşük olması gerektiğini savunarak, Powell’ı 'Amerika'nın utancı' olarak nitelendirdi. Bu açıklamalar, piyasaların Fed'in gelecekteki faiz kararlarını nasıl şekillendireceği konusunda endişelerini artırabilir.

-İngiltere Merkez Bankası, Haziran ayında faiz oranlarını %4,25 seviyesinde sabit tuttu. Çin Merkez Bankası ise faiz oranlarında değişikliğe gitmeyerek, bir yıllık kredi faiz oranını %3,0 ve beş yıllık faiz oranını %3,5 seviyelerinde sabit bıraktı.

-Jeopolitik tarafta ise, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Başkan Trump'ın İran ile müzakerelerin gerçekleşme olasılığının yüksek olduğunu ve kararını iki hafta içinde vereceğini duyurdu.

-Yurt İçinde; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini sabit tutarken, enflasyonun ana eğiliminde ve talepteki düşüşte önemli bir iyileşme gözlemledi. Banka, enflasyonda kalıcı bir bozulma olması durumunda adımlar atabileceğini belirterek, para politikası metninde güncellemelere gitti. TCMB’nin brüt rezervleri 159,3 milyar dolara yükseldi. Net rezervler ise 54,8 milyar dolara çıkarken, swap hariç net rezervler 35,5 milyar dolara yükseldi. Ekonomistlerin gözleri şimdi Temmuz ayındaki faiz kararına çevrilmiş durumda. Citi, TCMB'nin Temmuz'da 250 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceğini öngörürken, JPMorgan da faiz indirimlerinin yılın ikinci yarısında her toplantıda 250 baz puanlık dilimlerle yapılacağını tahmin ediyor. Deutsche Bank ise Temmuz ayında faiz indiriminin 'ufukta' olduğunu belirtti.

 Neyi Fiyatlayacağız;

-Küresel ve yurt içi piyasalardaki faiz politikalarındaki belirsizlikler ile jeopolitik riskler fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Yurt içinde bugün TÜİK, nisan ayı tarımsal girdi fiyat endeksi, mayıs ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi ve haziran ayı tüketici güven endeksi verilerini açıklayacak. Ayrıca, TCMB nisan ayı uluslararası yatırım pozisyonu ile mayıs ayı konut fiyat endeksini duyuracak. Küresel tarafta ise Philadelphia Fed İmalat Endeksi ve Almanya ÜFE verileri takip edilecektir.

BIST100 GÜNLÜK GRAFİK

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU

BIST100;

BIST-100 endeksi, dünkü işlemlerin ilk yarısında güçlü bir toparlanma sergileyerek %1 prim yaptı ve yurt dışı piyasalardan olumlu şekilde ayrıştı. Ancak TCMB’nin faiz kararı sonrası tablo tersine döndü. Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşunu koruyarak faiz koridorunun üst bandında değişiklik yapmaması, özellikle banka hisselerinde satış baskısını artırdı. Bu gelişmeyle birlikte endeks gün sonunda eksiye döndü ve değer kaybıyla kapandı.

Teknik görünümde ise yön arayışı belirginliğini koruyor. Son dönemdeki dalgalı seyir net bir yön oluşumuna izin vermedi. Endeksin 9000 ile 9450 puan aralığında sıkışan hareketi sürüyor. Bu dar bant içinde devam eden fiyatlamaların kısa vadede kırılacağı yön doğrultusunda daha belirgin bir eğilimin oluşması muhtemel. Bu nedenle yatırım kararlarında bu aralık dışındaki hareketler daha belirleyici olacaktır.

Destekler;    9.100 - 8.900 - 9.750

Dirençler:     9.300 - 9.450 - 9.550 


YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ

ALTNY – Şirketin 479.216 dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladığı açıklandı.
ARENA – Şirketin azami 10 milyar TL’ye kadar VDMK ihraç etmesine karar verildiği açıklandı.
ARZUM – Şirketin ortaklarından toplam 51 milyon TL tutarında faizsiz borç aldığı açıklandı.
BINHO – 1000 Ödeme Hizmetleri’ne Elektronik Para Kuruluşu faaliyet izni verildiği açıklandı.
BORLS – Şirketin azami 5.000.000 adet pay ve 500 milyon TL tutarında 1 yıl süreli pay geri alım programı başlattığı açıklandı.
BRSAN – Şirketin İstanbul Halkalı tesislerinde, otomotiv, inşaat ve endüstri sektörlerindeki müşterilere yönelik kaynaklı ve soğuk çekme boru üretimi için kullanılan üretim hatları ile, yine otomotiv sektörüne hizmet veren Bursa'daki ileri işlem merkezine ait makine ve ekipmanların Bursa Gemlik Kampüsü'ne taşınmasına karar verdiği açıklandı.
CWENE – Şirketin hücre yatırımının ilk fazı olan 1,2 GW kapasiteli ingot dilimlemeden itibaren hücre üretim yatırımının makine montaj süreçlerinin tamamlanarak üretime geçildiği açıklandı.
DCTTR – Pulse Finansal Teknolojiler’de sahip olunan %3,9 payın 200.000 dolara satılmasına kara verildiği açıklandı.
DITAS – VBTS kapsamında şirket paylarına 18.07.2025 seans sonuna kadar brüt takas tedbiri getirilirken, halihazırda uygulanan kredili işlem yasağı ilgili tarihe kadar uzatıldı.
EBEBK – Şirketin, Mothercare ürünlerinin Türkiye'de lisanslı olarak üretimi ve satışı konusunda on yıl süreli lisans anlaşması imzaladığı açıklandı.
EGEEN – 26 Temmuz – 3 Ağustos arasında üretime ara verilmesine karar verildiği açıklandı.
ERCB – Şirketin 2,5 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı için yaptığı başvuru SPK tarafından onaylandı.
EUHOL – Şirketin sağlık sektöründe iştirak alımı için yönetim kurulu başkanını yetkilendirdiği açıklandı.
GUBRF – Şirketin bağlı ortaklığı Razi tesislerinin jeopolitik gerginlikler kapsamında bir zarar görmediği açıklandı.
HALKB – Fitch Ratings tarafından bankanın kredi notunu teyit edildiği, görünümün 'Negatif İzleme'den 'Durağan'a revize edildiği açıklandı.
INVEO & OZGYO – VBTS kapsamında şirket paylarına 18.07.2025 seans sonuna kadar kredili işlem yasağı getirildi.
ISFIN – 364 gün vadeli 750 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
MANAS – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 400 milyon TL’den 800 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi.
MEPET & VSNMD – VBTS kapsamında şirket paylarına 18.07.2025 seans sonuna kadar emir paketi tedbiri getirilirken, VSNMD paylarında halihazırda uygulanan brüt takas ve kredili işlem tedbirleri de ilgili tarihe kadar uzatıldı.
OYYAT – 68 gün vadeli 1 milyar TL tutarında bono ihraç edildi.
PEHOL – Barikat İnternet Güvenliği'nin sermayesinin %33,2'sini oluşturan B grubu payların devralınmasına ilişkin pay sahibi gerçek kişilerle resmi görüşmelere başlandığı açıklandı.
PETUN – Turgutlu Manisa 1. OSB’deki üretim tesisinde unlu mamuller yatırımına başlandığı açıklandı.
PNLSN – Şirketin azami 2.500.000 adet pay ve 80 milyon TL tutarında 6 ay süreli pay geri alım programı başlattığı açıklandı.
RYSAS – SPK tarafından şirkete 51.236 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
SRVGY – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 1 milyar TL’den 16,2 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
TKNSA – Şirketin 2 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı için yaptığı başvuru SPK tarafından onaylandı.
TUKAS – Şirketin Niğde/Bor fabrika yerleşkesinde çatı üzeri GES yatırımına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi başvurusu yapılmasına karar verildiği açıklandı.
UNLU – Mahmut Levent Ünlü’nün şirket sermayesinin %9,96’sına tekabül eden 17.500.000 TL nominal değerli payların borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi ve bu dönüşüm sonrası borsada satılması amacıyla hazırlanan pay satış bilgi formunun SPK tarafından olumsuz karşılandığı açıklandı.
USAK – Şirketin 500 milyon TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı için yaptığı başvuru SPK tarafından onaylandı.
VAKBN – Fitch Ratings tarafından bankanın kredi notlarının ve görünümlerinin teyit edildiği açıklandı.
VBTYZ – TSSX Bilişim ve Danışmanlık'ın %30 oranındaki hissesinin, Neo Portföy VBT Yazılım GSYF tarafından satın alındığı açıklandı.
YEOTK – Şirketin 1,5 milyar TL’ye kadar yeşil borçlanma aracı ihracına karar verildiği açıklandı.

BIST30 YAKIN VADE

DOLAR/TL YAKIN VADE

NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM

BIST30 YAKIN VADE;

Perşembe günü satıcılı bir görünüm sergileyen Haziran Vadeli kontrat, günü %1,38 düşüşle 11.160 seviyesinde tamamladı. Son günlerde 11.000 seviyesi civarında artan satış baskısı, ara yükseliş denemelerine rağmen etkisini korurken, kontratın yönünü yeniden 30 Mayıs’ta görülen dip seviye olan 10.120’ye çevirdiği görülüyor. Bu seviye, kısa vadede kritik destek konumunda. Eğer bu bölge aşağı yönlü kırılır ve altında kalıcılık sağlanırsa, satışların 10.000 psikolojik sınırına, hatta 9.800’e kadar derinleşme riski artacaktır.

Öte yandan yukarı yönlü tepkilerin anlam kazanabilmesi için öncelikle 10.400 direncinin geçilmesi, ardından da 10.600 seviyesinin aşılması gerekiyor. Bu dirençler geçilmeden yükselişlerin kalıcılığı konusunda temkinli olmakta fayda var.

Destek: 10.200 - 10.100 - 10.000

Direnç: 10.455 - 10.600 - 10.700 


DOLAR/TL YAKIN VADE;   

Haziran vadeli dolar/TL sözleşmesi dün sınırlı bir yükselişle 40.00 seviyesinden kapanırken, gün içinde dar bir bantta hareket etti. Spot kurda da yatay ve hafif yukarı yönlü bir eğilim izlendi. İran-İsrail gerilimi ve merkez bankasının politika faizini sabit tutması fiyatlamalarda etkisini sürdürürken, haber akışı yakından takip ediliyor. 

Destek:  39,80 - 39,62 - 39.50

Direnç:   40,14 - 40,30 - 40,50

YURT DIŞI PİYASALAR

S&P 500

NASDAQ

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU

SP500

Haftanın son işlem gününde piyasaların gözü, TSİ 17.00’de açıklanacak Philadelphia Fed İmalat Endeksi’ne çevrilmiş durumda. Hafta başında beklentilerin oldukça altında gelen New York Fed verisi, üretim cephesindeki zayıflığı gözler önüne sererken, bugünkü verinin de olumsuz gelmesi durumunda ulusal PMI ve ISM verilerine dair kaygılar artabilir. Fed’in son toplantısında faiz indirimi yönünde temkinli bir yaklaşım sergilense de, Eylül ve Aralık aylarında iki indirim beklentisi korunuyor. Ancak enflasyon projeksiyonlarındaki yukarı yönlü revizyonlar, bu sürecin zamanlamasını tartışmalı hale getiriyor. İran-İsrail çatışmasının gölgesinde jeopolitik riskler yükselirken, ABD’nin olası müdahalesi belirsizliği artırıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Donald Trump’ın bu konuda nihai kararını önümüzdeki iki hafta içinde vermesi bekleniyor. Bu karmaşık tablo, piyasalarda dalgalanmanın artabileceğine işaret ediyor.

DESTEKLER; 5.850 - 5.700 - 5.500


DİRENÇLER; 6.050 - 6.150 - 6.300


NASDAQ;  

Piyasalar, bugün TSİ 17.00’de açıklanacak Philadelphia Fed İmalat Endeksi’ne odaklanmış durumda. Hafta başındaki zayıf New York Fed verisi sonrası, olası olumsuz sonuçlar ulusal imalat göstergeleri için risk yaratabilir. Fed, iki faiz indirimi öngörüsünü sürdürse de, yükselen enflasyon beklentileri zamanlamayı belirsizleştiriyor. İran-İsrail gerilimi tırmanırken, Trump’ın ABD’nin olası müdahalesine dair kararını iki hafta içinde açıklayacağı bildirildi. Bu gelişmeler, piyasada kırılganlığı artırıyor.

DESTEKLER;   21.700 - 21.600 - 21.300

DİRENÇLER;  21.950 - 22.150 - 22.300






ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ

TXN: Texas Instruments’ın 60 milyar doları aşan yatırım planı, yarı iletken sektörü beklentilerini güçlendirdi.

F: Ford, yazılım kaynaklı kapı kilidi sorunu nedeniyle Mustang Mach-E satışlarını geçici olarak durdurdu.
GOOGL: Alphabet’in otonom sürüş birimi Waymo, New York’ta robotaksi testleri için lisans başvurusunda bulundu.
V / MA: Visa ve Mastercard hisseleri, stablecoin düzenlemelerine ilişkin endişelerle değer kaybetti.

EURUSD;  

Avrupa ve ABD merkez bankalarından gelen sinyaller, EUR/USD paritesi üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Parite 1,15’in üzerinde tutunmaya çalışsa da 1,16’dan uzak seyir, güçlü bir toparlanma sinyalinden uzak. ECB’nin sınırlı faiz indirimi beklentisine karşı Fed’in temkinli duruşu, yukarı yönlü hareketleri sınırlıyor. Tahvil faiz farklarının daralması ise yön arayışını zorlaştırıyor. Bugünkü Philadelphia Fed verisi, doların seyrini etkileyerek paritede kısa vadeli dalgalanmalara yol açabilir.

Dirençler;   1.1530 - 1.1550 - 1.1580

Destekler;  1.1500 - 1.1480 - 1.1470

NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU

ALTIN ONS

GÜMÜŞ ONS

DEĞERLİ METALLER

ONS ALTIN 

Altın, jeopolitik riskler ve para politikası beklentileri arasında dalgalı seyrini sürdürüyor. Orta Doğu’daki gerilim güvenli liman talebini canlı tutarken, Fed’in temkinli duruşu fiyatları baskılıyor. Teknik olarak 3400 dolar seviyesi direnç, 3330 dolar ise ilk destek olarak öne çıkıyor. Kalıcı bir yükseliş için 3400’ün üzerinde kapanışlar görülmesi gerekiyor.

Dirençler;    3.400 - 3.450 - 3470

Destekler;  3.350 - 3.320 -3.250


GÜMÜŞ;

Gümüş fiyatları, Orta Doğu’daki artan tansiyon ve Fed’in temkinli duruşu sürerken 36,50 doların altına gerileyerek ikinci günde de düşüş kaydetti. Güçlü endüstriyel talep ve süregelen arz açıkları fiyatları desteklese de, jeopolitik riskler ve ekonomik belirsizlikler yön arayışını sürdürüyor.

Teknik olarak 35,40–36,00 dolar aralığı kritik. 36,00 üzerinde kalıcılık sağlanırsa 36,50 ve 37.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi durumda 35,40’ın altına sarkma halinde 35,00ve 34,70 seviyeleri izlenebilir.

Dirençler    35.70 - 35.90 - 36.20

Destekler  35.20 - 35.00 - 34.70 


Ücretsiz Bülten Üyeliği için kayıt olabilirsiniz.

Burada yer alan tüm bilgi, yorum ve tavsiyeler; yatırımcıları bilgilendirmek amacı ile NCM Investment Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanmıştır. Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler; hukuki veya mali tavsiye olarak yorumlanamaz veya yatırım danışmanlığı kapsamında değerlendirilemez. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yatırım seçenekleri, yorumlar ve tavsiyeler; kişisel görüşlere dayanmakta olup bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.