27.05.2024TEKNİK ANALİZ BÜLTENİ

TEKNİK ANALİZ RAPORU ( 27- 31 Mayıs)

HAFTAYA BAKIŞ: 11 Bin Görüldü Ama Yorulduk

Geçen haftaya başlarken MSCI World Indeksten bahsetmiştik ve 20 ayda % 50 yükselerek 3472'ye ulaştığını, batı dünyasının neredeyse tüm borsaları ile beraber Türkiye borsasının da sürekli rekor kırdığından bahsetmiştik. Mayıs sonu yaklaşırken geçen hafta kar satışı tarafına geçen büyük oyuncuların varlığı dikkat çekti. MSCI Word indeksi 3462'den kapanarak hafif gerilerken BIST 100 Endeksi 10676 ile % 0.3 artış sağlayabildi.

   Gerçi BIST100 için 10750 önemli direnç diyorduk, güçlü bir haber gerekir böyle durumlarda ve geçen hafta YKBNK'nin satışı haberi gelince (sonradan yalanlansa da) 11088'e kadar bir yükselip geri döndü. Bu noktanın TUPRS, TTRAK, TOASO, THYAO, MGRSOS, ENKAI gibi şirketlerin ilk çeyrek karlarının beklentilerin altında kalması da satış baskısına bahane oldu. Benzeri bir durum ABD'de yaşandı. Orada ilk çeyrek bilançoları sona erdi sayılır ve gelen bilançolarda teknoloji şirketleri olmasa kar artışı görülmüyor. Ancak teknoloji şirketleri ile beraber % 6 civarında net kar artışı görülebildi. Bu da diğer şirket gruplarında satışlara yol açıyor.

   ABD'de 2 ve 3. çeyrekte % 7 civarında son çeyrekte % 12 civarında şirket kar artışları bekleniyor. O yüzden orada çok bir gerileme yaşanmadan yükselişin devamı bekleniyor. FED faiz indirimi beklentisi biraz ötelense de bu kar artışı beklentilerinde düşüş olmadan temel olarak borsaların satış yemesi pek mümkün değil. Yada müziği çalan teknoloji şirketleri ki başta NVDIA (ilk çeyrekte satışlarını % 262 artırırken -offf, bu rakam inanılmaz. ABD'nin reel sektör şirketleri % 2-5 arası ancak cirolarını büyütebildi-) ne zaman duraklamaya girerlerse endeksi sürükleme güçleri azalabilir.

   Bizde 2023 sonu mali tablolar % 98 oranında tamamlandı. 2023'de yıllık bazda toplam satışlar % 2 civarı artarken FAVÖK % 2 civarında azalmış ama net kar % 20 civarında artmış. Bunlar enflasyon muhasebesinin etkisi diyebiliriz. İlk çeyrek verileri ise gelenlerde negatiflerin fazlalığı, gelecek olanlar için de endişeye sebep olacaktır. Haziran sonuna kadar bilançoların geleceğini düşünürsek baya etkisi olabilir.

   TCMB, geçen hafta faizi sabit tutarken yoğun para girişi ile beraber ortaya çıkan likidite fazlalığı ve gevşeyen TL faizlere müdahale etti. Mevduatlara ek ZK ile beraber döviz kredilerine limit artışı getirmesi ile piyasadan iyi bir para çekecek olması ve döviz kredi zorluğu banka karlarına negatif etki edecektir ama en azından TL mevduata yönelimi sürdürerek enflasyonla mücadeleye katkı sunabilecektir. O yüzden hamleler doğru olarak kabul gördü. Citi “Türk piyasaları rönesans eşiğinde” değerlendirmesini yaparak en ilginç yaklaşımı gösterdi.

   Bu hafta ay sonu olduğundan gündem sakin olur. Zaten ABD ve İngiltere pazartesi kapalı. Perşembe ABD'nin Cuma Türkiye'nin büyüme datası izlenecektir. Türkiye'den şirket bilançoları da takipte olacaktır. Yukarı götürecek ekstra haber olmazsa bu hafta da kar satışları baskın olabilir. Stoplara riayet ederek hareket edilmesini öneririm

Herkese iyi bir hafta diliyorum.


Haftalık Teknik Bülten

ÖNCEKİ HAFTA PERFORMANS TABLOSU

20 - 24 Mayıs Haftası Getirileri:

Ücretsiz Bülten Üyeliği için kayıt olabilirsiniz.

Burada yer alan tüm bilgi, yorum ve tavsiyeler; yatırımcıları bilgilendirmek amacı ile NCM Investment Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanmıştır. Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler; hukuki veya mali tavsiye olarak yorumlanamaz veya yatırım danışmanlığı kapsamında değerlendirilemez. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yatırım seçenekleri, yorumlar ve tavsiyeler; kişisel görüşlere dayanmakta olup bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.