Piyasalar Sinyal Bekliyor: Bitmeyen 10.000 Sınavı
Geçtiğimiz hafta, yatırımcılar için oldukça yorucu ve bunaltıcı bir hafta olarak geride kaldı. Özellikle 10 bin seviyesini geçmekte zorlanan endeks, yatırımcıların sabrını iyice zorladı. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve belirsizlikler, yatırımcıların bir an önce net sinyaller almak istemesine rağmen, bu sinyallerin gecikmesi, piyasa katılımcılarını canından bezdirmişe benziyor.
Haftanın başında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notuyla ilgili açıklama yapmaması, haftaya negatif bir başlangıç yapmamıza sebep olmuştu. Cuma günü Fitch’in de aynı şekilde pas geçmesi yeni hafta için işleri biraz daha negatif tarafta kalmaya zorluyor gibi.
Geçtiğimiz hafta boyunca, TCMB’den gelen sektörel enflasyon verileri, her ne kadar iyileşme sinyalleri verse de, reel sektör ile piyasa katılımcılarının beklentileri arasındaki farklar dikkat çekti. Reel sektörün beklentileri ile piyasa katılımcılarının tahminleri arasında 18,4 puanlık bir fark varken, hanehalkı beklentileri ile piyasa katılımcıları arasındaki fark ise 33,4 puanı buldu. Bu uçurum, enflasyonla mücadelenin zorlu bir süreç olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
Önümüzdeki hafta, hem iç hem de dış piyasalarda hareketli bir hafta olacak gibi görünüyor. Küresel tarafta, ticaret savaşları ve özellikle ABD’den gelecek iş istatistikleri ile büyük ekonomilerin PMI verileri, piyasaların gündemini belirleyecek. İçeride ise, TÜİK’in açıklayacağı Ocak ayı enflasyon rakamları, herkesin odak noktası olacak. Bu veriler, enflasyonla mücadelede atılacak adımların nasıl şekilleneceğine dair önemli ipuçları verecektir. Ayrıca, 4. çeyrek finansallarını da takip etmeye devam edeceğiz.
Geçtiğimiz haftanın yorgunluğunu üzerinden atamayan piyasalar, önümüzdeki hafta da zorlu bir sınav verecek gibi görünüyor. Yatırımcılar, enflasyon rakamları ve TCMB’nin raporu gibi kritik verileri beklerken, küresel piyasalardaki gelişmeler de içerideki hareketliliği etkileyecek.