25 Ağustos haftasının derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında Euro toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarı 270,987 kontrat ile 52 haftanın yüksek seviyesinde açıklandı. Son dört haftada IMM'de toplam spekülatör net uzun pozisyon miktarında 22 bin kontrat artış gerçekleşti. Hafta başında yüksek fon net uzun pozisyon miktarı ile aşırı alım bölgesinde olan Euro destek seviyelerine doğru geri çekildi sonrasında FED Başkanı açıklaması ile zayıf dolar süreci destek bulurken parite 1.1900'un yolunu tuttu. Avrupa Merkez Bankası finansal kesime likidite desteğini sürdürürken euribor borçlanma faiz oranı tarihi düşük seviyelerine geriledi. Ekonomik verilerde tüketici ve iş dünyası güven endekslerindeki artış bölgenin para birimini destekliyor. Öte yanda geçmiş dönem rekor yüksek fon net uzun pozisyon miktarı dönemleri ile kıyaslanınca açık pozisyonda artış potansiyeli var. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde derinlik raporunun +%5 marjını kullanacağını ve euro/dolar paritesinin 1.2000 üzerine yerleşeceğini düşünüyoruz. Hal böyle iken Euro Bölgesi'nin para biriminin güçlenmesi ihracat potansiyeli üzerinde olumsuz etki yapabilir. İleriye dönük şirket 12 aylık hisse başı kar beklentilerinde aşağı yönlü güncellemeler yapılıyor. Yukarıdaki grafikte Euro/dolar paritesinde yükseliş ile Euro Stoxx 50 S&P500 performansında aşağı yönlü hareket dikkat çekiyor. Güçlü Euro'nun yansıması ile endeks son dönemde Amerikan hisse senedi piyasaları performansının gerisinde kaldı.
2020 yılına başlarken gelişen ülke piyasaları ve para birimlerinin akıbetine ilişkin beklentiler yılın ilk yarısı geride bırakıldığında farklı bir boyuta geçti. Küresel çapta lokomotif ekonomi Amerika'nın pandemi sonrası uzu süre düşük faiz ortamını koruma politikasında iken önlemlerden çıkış için daha uzun bir perspektif çiziyor. 2008 krizi etkilerinden tam kurtulamamış tüketicinin ekonomik katkısının limitli kaldığı ortamdan yeni bir döneme geçildi. Bu dönemde gelişen ülke piyasaları düşük faiz ortamından nemalanmaya devam edecek. Ancak geçtiğimiz on senede olduğu kadar değil çünkü artan kamu harcamaları ile bütçe açıkları virüs etkisi ile üretim ve tüketim aşamasında belirsizlikler ile daralan ekonomileri ayağa kaldırmanın maliyeti yüksek ve temelleri güçlü olanlar ve olmayanlar bu dönemde ayrışma gösteriyor.
Geliişen ülke para birimleri performansında Güney Afrika Randı ve Türk Lirası arasındaki pozitif korelasyon bilinen bir gerçek iken son dönemde Türk Lirası'nın değer kaybına ZAR iştirak etmeyerek Amerikan Doları karşısında değer kazandı. Bu ayrışmasın bir miktar abartılı olduğunu ve önümüzdeki iki haftada bu iki para birimi arsındaki korelasyonun pozitife döneceğini tahmin ediyoruz.
Bu hafta 01 Eylül'de Euro Bölgesi TÜFE ile başlayacak veri takviminde ISM imalat ve imalat dışı sanayi endeksi, inşaat harcamaları, fabrika siparişleri ve Ağustos ayı istihdam raporu yer alıyor. İstihdam raporunda bozulma piyasaların moralini bozabilir. Öte yanda ikinci teşvik paketi erken bir aşı haberi gibi umutlar korunurken piyasalarda risk alma eğiliminin devam etmesi bekleniyor.