17 Kasım Salı günü açıklanacak ABD Kasım ayıperakende satışlar verisinde %0.5 artış tahmin ediliyor. Ekim ayında %1.9 artış gösteren perakende satışların önceki aya kıyasala ivme kaybedeceği ancak buna rağmen yükselişini sürdüreceği tahmin ediliyor. Analistler ilk okumada yükseliş eğiliminin süreceğini tahmin ederken Kasım ayı ABD seçimlerinin olduğu ilginç bir dönem ve belirsizliğe karşı harcam eğilim ile artan perakende satışlar moral verebilir.
Öte yanda 2. teşvik paketi ile istihdam piyasası verilerinde bozulma olabilir endişesi yaşanırken Ekim ayı istihdam raporunda %6.6'ya gerileyen işsizlik oranı pozitif yorumlandı. Mevcut koşullarda 2. teşvik paketi konuşulmaz iken Kasım ayı istihdam raporu ne yönde değişecek. Bunun için haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip ediliyor. İşgücünün iş aranmaktan umudunu kaybettiği dönemlerde bu sayı artarken iş piyasası istihdam yaratme yetisinde ise bu rakam geriliyor. Şimdilerde geçtiğimiz hafta 709 bin olan bu hafta 700 bin olması beklenen işsizlik maaşı başvuruları ile ekonominin iş yaratma kapasitesinin azalarak da olsa sürdüğü izlenimini alıyoruz. Bu koşullarda Kasım ayı istihdam raporunda da çok keskin bir bozulma beklemiyorum. Muhtemelen statüko korunuyor olacak.
Bu hafta ileriye dönük aşı pozitif fiyatlamaya karşı kısa vadede artan covid-19 vaka sayısı kıyasıya rekebet edecek. Uzun vadede ekonomik iyileşme beklentisi kısa vadede ekonomik kısıtlamalar ile pozitif fiyatlamayı kırabilir. Emtia piyasası arz/talep dengesine hassas fiyatlamalar ile ürün bazında farklılık gösterebilir. WTI ham petrol fiyatlamasında 40-43 dolar aralığının kırılma yönü önemli iken tahıl piyasasında artan Çin ithalatı ve USDA (ABD Tarım Bakanlığı) raporunda dönem sonu stoklarda geri çekilme ile geri çekilmeler alım fırsatı olarak görülüyor.