Piyasalarda Covid-19 ve ek teşvik süreci takip ediliyor.
Bu hafta küresel piyasalarda öne çıkanlara baktığımızda;
• 26 Ocak Salı günü IMF 2021 yılı ekonomik görünüm raporunu yayınlayacak. Bu raporda kurumun ülkeler bazında büyüme, enflasyon, işsizlik oranı ve cari işlemler açığı gibi önemli ekonomik beklentilere dair tahminlerini öğrenmiş olacağız.
• Çarşamba günü ABD tarafında Ocak ayı FED toplantısı ve toplantı sonrası açıklamalar takip edilecek.
• Perşembe günü ABD 2020 son çeyrek büyüme rakamında %4.1 olarak gerçekleşme tahmin ediliyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası 2021 büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Almanya büyüme tahminin %4.4'ten %3.0'e düşürdü. Kısaca 2021 yılı zayıf ilk çeyrek ardından küresel ekonomi beklenen hızda toparlanmayabilir.
• Avrupa tarafında veri takvimi zayıf iken ABD tarafında Aralık ayı tüketici enflasyonu (beklenti %0.4) ve perakende satışlar (beklenti %0.0) olmak üzere iki önemli veri var. Bunun yanında geçtiğimiz hafta açıklanan Aralık ayı istihdam raporunda zayıf seyrin ardından haftalık işsizlik maaşı başvuruları (beklenti 783 bin) piyasanın dikkatinde olacak.
• Haftanın son işlem gününde kişisel gelirler ve Chicago tüketici güveni açıklanacak ekonomik veriler arasında yer alıyor
Geçtiğimiz hafta ABD işsizlik maaşı başvuruları 900 bin ile beklentilerin altında gerçekleşti. ABD konut başlangıçları 2009 yılından bu yana en iyi artışı gerçekleştirdi. Öte yanda covid-19 etkisi ile zayıf servis sektör endeksi ve tüketici talebinde gecikme ileriye dönük olumsuz etkilere sahip görülüyor.
Amerika yerleşik yatırım bankaları bu dönemde covid-19 vaka sayısını tekrar öne çıkarıyor. Pandemi başlangıcından bu yan ABD'de 400 bin olan vefat sayısı sadece Ocak ayında 100 bine ulaşabilir beklentisi var. Eğer bu tahminler doğru ise Ocak ayındaki artış endişe yaratmaya aday görülüyor. Günlük 200 bin etrafında vaka sayısı piyasaları endişelendiriyor. 24 Aralık'tan bu yan en düşük seviye günlük 124 bin vaka artışı iken bu seviye altına inilmeden pandemi etkisi geride kaldı demek için erken. Bu şartlarda ek teşviklerin kongreden geçme süreci ve covid vaka sayısı ile hisse senedi piyasaları yükselişine ara verebilir. Bilanço sezonu olması nedeni ile hisse bazında yaşanan hareketlilik ve genele yayılan yükseliş umut verici olmakla beraber bu hafta piyasaların haber akışına hassasiyeti artabilir. Emtia piyasasında Çin ithalatının öne çıktığı ürün gruplarında yaşanan aşağı yönlü düzeltme eğilimi ve ara verilmiş görünen reflasyon fiyatlamasını da unutmayalım.