Küresel piyasalarda satış derinleşir mi?
Küresel piyasaların geçtiğimiz hafta yaşadığı moral bozukluğunda yavaş ilerleyeceği düşünülen ek teşvik paketi süreci ve Güney Afrika ile devam eden covid mutasyonu öne çıkıyor. Hisse senedi piyasalarının aşırı alım bölgesinde oluşu ve teknik düzeltme ihtiyacını da ekleyelim. Diğer tarafta ABD'de son 7 günün ortalama vaka sayısının 16 Kasım'dan bu yana en düşük seviyede oluşunu piyasa görmezden geldi. Ülkede bir eyalette vaka sayısı arttı on eyalette değişmedi 40 eyalette geriledi. önceki raporumunda Aralık ayı düşük seviyelerine geri çekilmenin 120 bin civarı pozitif olacağını belirtmiştik. Son durumda günlük 155 bin vaka sayısı ile olumluya gidiş yanında Johnson&Johnson dan gelen olumlu aşı haberi de pozitifdi.
Şimdilik piyasa bu durumu görmezden geldi ve virüs vaka sayısında düşüşü kaile almadı. Aslına bakarsanız vaka sayılarının arttığı Ocak ayı'nın ilk haftasında da kötüleşme göz ardı edilmişti. Dolayısı ile geçtiğimizi hafta yaşanan düzeltme vaka sayısındaki değişim dışında beklenti eksikliğine bağlanabilir. 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin Mart ayına kalacağı söylentisi düzeltme için bahane oldu. Önemli olan satış baskısının derinleşip derinleşmeyeceği ve hafta başında ilk sinyalleri almış olacağız.
Haftanın ekonomik takviminde Avustralya (RBA) ve İngiltere (BOE) Merkez Bankaları toplantısı yanında PMI imalat sanayi endeksleri ve ABD istihdam raporu gibi açıklanacak önemli veriler yer alıyor. Bunun yanında bu hafta start verilmesi beklenen teşvik görüşmeleri asıl belirleyici olacak. FED geçtiğimiz hafta ekonomik iyileşmenin büyük ölçüde aşılamaya bağlı olduğunu söylediğine göre bir ihtimal piyasalar bu taraftaki gelişmeleri daha yakın takip edilecektir.
Geçtiğimiz hafta ABD haftalık stok değişim rakamlarında -9.9 milyon varil düşüş ham petrol fiyatlarının kritik destek seviyesi üzerinde kalmasını sağladı. Bu hafta Çarşamba günü Rystad Energy OPEC'in üretici ülkeler ile yapacağı toplantı öncesinde kartelin Ocak ayı üretim rakamını açıklayacak. Sonrasında kartel üretim kısıntılarına uyumu görüşmek için bir araya gelecek. Ancak ilk izlenim önemli ve Ocak ayında OPEC üyesi ülkelerin üretiminde artış olacağı tahmin ediliyor.
Diğer emtialara gelince tarım ürünleri artan Çin ithalat rakamına bağlı olarak yükseliş eğilimini koruyor. Güney Amerika'da üretici dostu hava koşulları ile arz tarafındaki beklentiler geçtiğimiz aylara kıyasla olumluya döndü. Diğer taraftta tahıl piyasası güçlü talepten aldığı destekle geri çekilmeleri alış yönünde değerlendiriyor.
Bakır fiyatlarda geçtiğimiz hafta yaşanan geri çekilme ile trend içinde kalacağı düşünülürse alım için makul seviyelere geriledi. Altın gümüş geçtiğimiz haftanın düşük seviyelerinden tepki verirken gümüşteki alımların daha kuvvetli olduğu dikkat çekiyor. Sterlin yeni yüksek seviyeler için zorlanırken emtia paraları içinde Kanada Doları ekonomik verilerine bakarak değer ifade ediyor. Doğalgaz kış dönemi olmasına rağmen zayıf olan talep ile yukarı gitmekte zorlanırken emtialar içerisinde en zayıf performansı gösteren olarak öne çıkıyor. 10 yıllık ve 30 yıllık tahvil faiz oranları yılın ilk haftasında yaşanan yükselişi devam ettirmekte zorlandı. Ancak ABD Doları'nın düşüş eğilimini sürdürdüğü senaryoda tahvil piyasasında fiyatlar gerileyebilir.