Enflasyon beklentisi teşvik paketini gölgede bıraktı...
Haftaya başlarken ABD tarafında 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin senatodan geçmesi ile pozitif açılış beklentisi vardı. Senatodan geçtikten sonra yapılan değişiklikler nedeni ile temsilciler meclisinde tekrar oylanacak olan teşvik paketinin hafta içinde Başkan Joe Biden'ın onayına sunulması bekleniyor. Dolayısı ile bu cephedeki haber akışının piyasayı destekleyeceği bir haftaya başlıyoruz. Bun arağmen ABD hisse senedi piyasalarının Cum agünü kapanışlarından yukarı gitmekte zorlandığını izliyoruz. Sebebini açıklarken değişik yorumlardan bahsetmek gerekiyor. Teşvik paketinin onay sürecinde Biden yönetimi Cumhuriyetçilerden destek alamadı. Bu durum ileride yeni teşvik ve yasaları geçirmekte zorlanılacak yorumlarını beraberinde getirdi. Öte yanda sene başından itibaren 1.9 trilyonluk paketi satın aldığını ve gerçekleşme ile verile tepkinin ters yönde olabileceğini düşünenler var. Bugünlerde küresel piyasaların risk alma eğilimini koruması büyük ölçüde enflasyon ve tahvil bono piyasasında faiz oranlarının seyrine bağlı diyebilriz.
Bu hafta Çarşamba ve Perşembe günü 10 ve 30 yıllık tahvil ihalesi yapılacak. Mevcut faiz oranları üzerinden ihalede oluşacak talep ve satış yanında hafta içinde açıklanacak enflasyon piyasa fiyatlamasında etkili olacak. Paketin geçmesi ve 1400 dolarlık nakit yardımı ile yaz aylarında tüketim artışı beklenirken FED'in orta vadeli enflasyon hedefine ulaşacağını satın alan piyasalar bu fiyatlamasına ara verecek mi? Sorusunun cevabı önemli iken piyasanın bu fiyatlamayı sindirmesi bize göre daha önemli olacak.
ABD dışında haftanın ekonomik takvimine bakacak olursak;
İngiltere ve Avustralya Merkez Bankası Başkanları konuşması yanında Perşembe günü yapılacak ECB toplantısı takip edilecek. Önceki açıklamalara bakarsak Avrupa Merkez Bankası'nın yükselen faiz oranlarına hassasiyeti dikkat çekiyordu. Bu toplantıda bankanın verim eğrisini kontrol etmek adına yeni birtakım adımlar atacağına yönelik sinyal vermesi Euro'yu aşağı çekebilir. Dolayısı ile Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve sonrasında yapılan açıklamaları beklerken euro/dolar paritesi yukarı yönlü tepki vermekte zorlanacaktır.
Emtia piyasasına gelince geçtiğimiz haftadan bu yana güçlü dolar baskısı ile fiyatların baskılandığı söylenebilir. Bu denklemde petrol fiyatları başta olmak üzere emtia piyasasını dışında tutuyoruz. Opec toplantısı sonrasında yaşanan yükseliş hafta başında Suudi Arabistan'dan gelen haberler ile desteklendi. Piyasa yılın ikinci yarısından itibaren artması beklenen talebi şimdiden fiyatlarken pozisyonlanma açısından aşırı alım bölgesinde olan piyasa düzeltmeye açık görülüyor.
Tahıl piyasasında bu hafta açıklanacak USDA arz/talep raporu bekleniyor. Raporun ürün bazında beklentileri karşılamaması ile bu tarafta da düzeltme görebiliriz. Emtia piyasası geçici olarak reflasyon fiyatlamasına ara verebilir. Ancak yılın ikinci yarısında küresel ekonomik büyüme ve Çin talebi ile geri çekimeler yeni alıcıları piyasa çekme potansiyeline sahip diyebiliriz.